Археологи є! Кафедральна, 13 має шанс зберегтись.

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Кілька днів тому ми вже повідомляли про факт виявлення під час проведення земляних робіт на скандальній земельній ділянці на вулиці Кафедральній, 13, що в Державному історико-культурному заповіднику м. Луцька, залишків об'єктів XVII ст., внаслідок чого роботи на ній було тимчасово зупинено. Сьогодні ж, за ініціативою дирекції ДП ОАСУ «Волинські старожитності", спеціаліст-археолог якого - М.П.Вашета - здійснював науковий нагляд,  відбулося засідання комісії для вивчення і вирішення питання щодо доцільності проведення тут повномасштабних археологічних досліджень.

До складу комісії увійшли відомі волинські та львівські історики, археологи, керівники ДІКЗ та ДП "Волинські старожитності". До участі в роботі було також запрошено вченого секретаря ДП "Волинські старожитності" Шкоропад Н.В., голову Громадської Ради Волині Левчука І.В. та головного спеціаліста відділу охорони пам'яток історії та культури управління культури Волинської ОДА П. Ходаня.

На засіданні комісії М.Кучинко, О.Златогорський, С.Терський, П.Рудецький

Чи не вперше за останні роки в історії луцького заповідника відбулося справжнє фахове обговорення питання, пов’язане не з корупційно-комерційним інтересом, а з культурною спадщиною Старого Луцька. Засідання професійно розставило всі крапки над великою брехнею, яка неодноразово лунала в ЗМІ та перед депутатами міської ради з уст наших горе-чиновників управління архітектури ЛМР і колишнього директора ДІКЗ - про повне дослідження ділянки на Кафедральній, 13. Фахівці категорично підтвердили, що такого дослідження не було! Єдине археологічне дослідження проводилися лише в 2007 році і його керівником був учасник засідання, завідувач кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Волинського національного університету ім. Лесі Українки, доктор історичних наук М.М Кучинко.

М.М.Кучинко і Д. Козак на розкопках на Кафедральній, 13 Фото з архіву Кучинка М.

Сам знаний волинський археолог підтвердив, що дослідження тоді охопило лише третину цієї ділянки і лише на 1 метр глибини запланованої нині забудови. На іншій частині жодних розвідок ніхто не проводив. Він також принципово підтримав ідею повномасштабного археологічного вивчення історичної ділянки з подальшою музеєфікацією об’єкта.

Відео прес-центру ДП "Волинські старожитності"

Розкопки 1997 р. Фото з архіву Кучинка М.

Його колега-археолог, відомий на Волині і Львівщині, викладач кафедри історії України та етнокомунікації Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету "Львівська політехніка", доктор історичних наук Терський С.В., повністю розділив цю думку. «Ділянка забудови є частиною давньоруського і середньовічного Окольного Лучеська і внаслідок масштабного будівництва можна втратити багато цінної історичної інформації, важливої для розуміння і вивчення історії Луцька, Волині, України та Європи».

Розкопки 1997 р. Фото з архіву Кучинка М.

За твердженням наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України, кандидата архітектури Лукомського Ю.В. ця «пам'ятка, є унікальною для історії середньовічної Європи і класичним зразком середньовічного будівництва.».

Розкопки 1997 р. Фото з архіву Кучинка М.

Свою аргументовану позицію, базуючись на фактичних документах і висновках археологічних розвідок і досліджень багатьох років та діючій нормативній базі, висловив і голова Громадської Ради Волині І.Левчук. Він також підтримав позицію знаних дослідників Волині.

Кераміка 17-18 ст. виявлена в розкопі

Головний спеціаліст відділу охорони пам'яток історії та культури управління культури Волинської облдержадміністрації П. Ходань чітко підсумував результати комісії. «Хоча забудовник і має дозвіл на проведення робіт, проте, враховуючи виступи членів комісії, роботи потрібно призупинити і провести комплексні рятівні археологічні дослідження на всій площі ділянки». 

Таким стало і рішення комісії.

Протокол засідання комісії

Протокол засідання комісії

Після засідання історики та археологи ще раз оглянули історичну ділянку.

Члени комісії на ділянці

Директор ДП "Волинські старожитності" О.Є.Златогорський одразу ж передав відповідне звернення начальнику Управління культури Волинської ОДА В. Лисюку, в якому повідомив про результати засідання комісії.

Лист до управління культури Волинської ОДА про необхідність проведення археологічних досліджень на ділянці

Наразі спеціалістами відділу охорони пам'яток історії та культури управління культури Волинської облдержадміністрації підготовлений припис про зупинення робіт і проведення повноцінного археологічного дослідження. Будь-які роботи на цьому історичному клаптику, які будуть проводитися після цього, вважатимуться кримінальним злочином з відповідним реагуванням - в тому числі з нашої сторони.

P.S. Тож, зважаючи на появу в Луцьку перших зародків незалежного експертного середовища, міському голові не варто слухати оточуючий його «номенклатурний нафталін» та використовувати аргументацію на кшталт «красіво» у фахових питаннях міста з тисячолітньою історією. Час дослухатися до аргументованої думки фахівців, які в нашому місті все-таки є.


  1. Дембицький Віктор 18 серпня 2012 0:38
    Добра новина! Радий що у тутешньому базарному болотці проявився фаховий колектив, який готовий і справді досліджувати історію.
Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь