Хроніки знищення луцького заповідника. 2

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

У Старому місті — нове самовільне будівництво. Цього разу дирекція Державного історико-культурного заповідника на чолі з П.Рудецьким його не помітила за кілька десятків метрів від свого приміщення — на Д.Галицького, 3. Про черговий самобуд сповістили місцеві жителі, які вкрай обурені будівництвом у їхньому дворі. Адже це обмежило доступ до їхнього помешкання.

Забудовники - жителі Старого міста - пояснили, що саме чиновники замість грамотного роз’яснення процедури реконструкції в умовах охоронної зони порадили будуватися без погоджень, а потім узаконити все через суд. З їхніх слів, представник заповідника О.Мілінчук побачив забудову лише тоді, коли вона була вже завершена. Після того до них більше ніхто не навідувався.

Самобуд на вул. Д.Галицького,3

Археолог М.Вашета, який побував на місці самобуду на прохання Комітету захисту національної спадщини ГРВ, лише констатував факт проведення самочинних земляних робіт на охоронній території заповідника, яка наразі є нововиявленою пам’яткою археології. Він також підтвердив, що роботи здійснено без участі науковців.

Самобуд на вул. Д.Галицького,3

Жодного дозвільного документу, який би давав право на будівництво чи реконструкцію, в забудовників не виявилося. Вони мали лише передпроектну пропозицію фасадів, розроблену фірмою, яку наполегливо рекомендував попередній директор ДІКЗ.

Зауважимо, що Луцька міська рада в особі ЖКП №3 фактично самоусунулась від виконання своїх обов’язків. Багато років комунальний будинок, на місці якого постала новобудова, був у жахливому аварійному стані. Люди за його утримання платили, але ремонту так і не дочекалися.

Про халатне ставлення до своїх обов’язків працівників ЖКП №3, до якого належить заповідник, і дирекції ДІКЗ, красномовно свідчать гори дров і різноманітного мотлоху, що роками “росли” біля стіни сусіднього будинку - пам’ятки місцевого значення. Це стихійне звалище є серйозною загрозою для життя мешканців тамтешніх будинків, адже може стати причиною великої пожежі.

Сміттєзвалище в охоронній зоні пам'ятки

Принагідно відзначимо, що за кілька десятків метрів від цього самобуду, на вулиці Драгоманова,  за бюджетні кошти “протирають” штани нероби-чиновники міського відділу охорони культурної спадщини на чолі з С.Годлевським. Не переймається проблемами заповідника і колишній патрон П.Рудецького - начальник управління культури Волинської ОДА В.Лисюк, на совісті якого - повний завал роботи в царині охорони культурного спадку Волині.

Незважаючи на кричуще свавілля, що панує в Старому місті, й масову самочинну забудову, нашим чиновникам ще й вистачає нахабства затято повторювати мантру про розвиток туризму і любов до історії, барикадуючи беззаконня черговими сіті-лайтами і “круглими” столами…

P.S. За цим фактом підготовлено чергове подання в прокуратуру м. Луцька про відкриття кримінального провадження щодо ряду кримінальних злочинів, в тому числі посадовими особами, які повинні були здійснювати контроль за охоронною зоною, згідно з їхніми службовими обов’язками. 

05.07.2013

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь