Не вмієш головою… - працюй руками…

Volyn Times

Історія :: ТЕМА ДНЯ

Прибирати місто так гучно, що це більше нагадує «асенізаційне шоу» з елементами самопіару, ніж банальне збирання сміття, вже стало традицією. Сучасний різновид комуністичних суботників впевнено стає панацею бездіяльності чиновників і комунальних служб, які за стільки років не в змозі організувати роботу з дотримання санітарного порядку в місті. Щоби пожвавити їхню активність і змусити виконувати свої обов’язки, в місті організували інше – тихе - прибирання.

Приводом для нього послужили наші нещодавні публікації щодо антисанітарії на території Державного історико-культурного заповідника. За ініціативою Громадської Ради Волині спільно з прокуратурою міста Луцька, Державною екологічною інспекцією у Волинській області та представником Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради було проведено перевірку дотримання санітарних норм на його території.

Ось такі "Берізки" ростуть в ДІКЗ...

Члени комісії, обійшовши значну частину заповідника, були вражені занедбаністю історичного центру Волині. Всі опубліковані нами факти знайшли своє підтвердження в «польових умовах».

Ось такі "мусорні барикади" прикриває памятка національного значення Монастир Шаріток

Санітарний стан заповідника - у жахливому стані і потребує негайного адміністративного “лікування”. Відсутність будь-якого контролю з боку дирекції ДІКЗ - очевидна, як і факт бездіяльності обласних та міських виконавчих структур, яким підпорядкована ця територія.

Склад сміття на вул. Плитниця в кількох метрах від Луцького замку

Хоч заповідник - своєрідна візитівка нашого краю і туристичний центр, санітарно-епідеміологічний нагляд тут абсолютно не здійснюється. Наслідком цього і є безкарне перетворення заповідної охоронної території в стихійні й організовані його ж дирекцією сміттєзвалища.

Охоронна зона памм'ятки на вул. Плитниця, 7

Перевірка виявила і численні факти незаконної підприємницької діяльності в охоронних зонах ДІКЗ, що здійснюється під «пильним оком» його дирекції - при повному “недобачанні” луцького міського відділу МВС України.

Незаконна виробнича діяльність на вел.Кафедральній

Відповідне середовище породжує і відповідні наслідки. Акценти на архітектуру зовсім витіснили з назви заповідника поняття культура. Тож, у цьому зрізі хочеться відзначити принциповість помічника прокурора м. Луцька Ірини Богданівни Присяжнюк, яка, незважаючи на особливості спілкування з безкультурним середовищем Старого міста, яке представляли деякі його мешканці (були факти відвертого хамства місцевих жителів), фахово провела перевірку.

 Небезпечні ртутні лампи валяються де попало...

Сподіваємося, що юридичні наслідки цього «прибирання» сприятимуть зменшенню «комуністичних суботників» в місті і збільшуватимуть відповідальність тих, хто забув принцип: «чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять». Лучанам, які люблять і дбають про своє місто, варто більш упевнено вводити поняття “культура” в наш спільний дім і наполегливіше вимагати від найнятих нами чиновників чіткого виконання ними їхніх же обов’язків. 

Вчитель повинен вчити, музикант - грати, двірник – підмітати… Якщо цей принцип порушується - щось не так у голові. Тому - варто починати з неї… 

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь