Італійці шукають Джоконду

Volyn Times

Культура :: ТЕМА ДНЯ

Портрет Джоконди, незалежно від плину часу, все збільшує своє магічне тяжіння, а тому  розгадати загадку посмішки Мони Лізи мріє вже не одне покоління науковців та мистецтвознавців.

Розгадати чарівну посмішку вирішили науковці з Італії, де розпочався проект з пошуку поховання Лізи дель Джокондо - жінки, яка, як вважається, зображена на самій знаменитій картині Леонардо да Вінчі. Відомо, що Мона Ліза була написана з дружини дядька художника Франческо дель Джокондо, який по суті був його найближчим другом і наставником  в дитячі роки. Саме дядько доклав значні зусилля до того, щоб Леонардо мав допитливий розум: він змушував хлопчика перевіряти свої знання власним досвідом. 

Дослідники вже почали вивчати документи, які дозволять точніше визначити місцезнаходження останків Мони Лізи. Власне пошуки розпочнуться 27 квітня під Флоренцією на території колишнього монастиря Святої Урсули, де в 1542 році і була похована Ліза дель Джокондо, уроджена Герардіні. 

Існує ще одна версія прототипу Джоконди. Певну схожість  Мони Ліза вбачають і з матір'ю Леонардо да Вінчі Катериною - селянкою за походженням. Оскільки великий художник був позашлюбним і виховувався в домі свого діда, то матері він не пам'ятав. Але історикам відомо, що якась Катерина відвідувала Леонардо в 1493 році, під час його перебування в Мілані. Також відомо, що незабаром після цієї зустрічі вона померла. Про жінку на ім'я Катерина є також скупі записи і в щоденнику самого Леонардо да Вінчі, і саме вони й  створюють підґрунтя для життя цієї версії прототипу Джоконди. 

Проектом завідує професор Сільвано Вінченті, який раніше успішно займався пошуками останків Караваджо, Петрарки, Боярдо, Піко делла Мірандоли. За його словами, якщо поховання буде знайдено, останки спершу відправлять на експертизу ДНК, щоб підтвердити, що вони дійсно належать Джоконді. В разі виявлення черепа, по ньому, за допомогою сучасних технологій, відновлять обличчя жінки, щоб раз і назавжди встановити, чи саме вона зображена на портреті Леонардо.

Для того щоб коментувати увійдіть будьласка під своїм акаунтом або зарєструйтесь